Menu

Commotie onder beroepsfotografen over fotoactie Tilburg Citymarketing

Wedstrijd: stadsfotograaf Tilburg

Citymarketing Tilburg heeft (via haar website merktilburg.nl ) een fotowedstrijd georganiseerd. De winnaar mag zichzelf “stadsfotograaf” noemen. Citymarketing verkrijgt bepaalde gebruiksrechten (oftewel: een gebruikslicentie) op de door deelnemers ingezonden foto’s. Ook verliezen fotografen bepaalde (persoonlijkheids)rechten (zoals naamsvermelding) op de ingezonden foto’s.

Zie in dit kader de spelregels van de wedstrijd:

 

#bijdebakker #tegendebakker

De actie lijkt niet goed te vallen onder Tilburgse beroepsfotografen. Fotograaf Bart Blewanus las de kleine lettertjes en trok door middel van een op Facebook geplaatste open brief aan de alarmbel. Inmiddels is de ophef opgepikt door het Brabants Dagblad.

Reacties

Citymarketing laat weten “Het is gewoon een leuke actie. We willen hiermee het ambassadeurschap van de bewoners activeren. De hele stad heeft baat bij een beeldbank, iedereen kan die foto’s gratis gebruiken: van studenten tot verenigingen. Die zijn altijd op zoek naar beeldmateriaal.

 Fotograaf Koen Bakx repliceert daar als volgt op:
Daar hebben ze helemaal gelijk in. De voorwaarden en de manier waarop kloppen alleen niet. 
– Verwijder de voorwaarden met het gratis vullen van de beeldbank, en je hebt een leuke wedstrijd. 
– Betaal fotografen gewoon voor het vullen van die beeldbank. Helemaal top.
– Zo zou Citymarketing Tilburg foto’s van fotografen die niet hebben gewonnen kunnen belonen door ze tegen een vergoeding op te nemen in de beeldbank van merktilburg.nl.
– Verander de gebruiksrechten op merktilburg.nl zodat naamsvermelding verplicht is. En bouw een sponsormogelijkheid in zodat gebruikers de maker kunnen belonen.

Vox populi

De meerderheid van de lezers van het artikel in het Brabants Dagblad lijken op de hand te zijn van de fotografen:

Update: overleg

Citymarketing en Bart Blewanus hebben constructief overlegd over de situatie. Lees hier de input van Bart.

Lees de voorwaarden

Het is, ook als beroepsfotograaf, altijd goed om je te vergewissen van je rechtspositie. Auteursrecht is het fundament van de broodwinning van beroepsfotografen. Wees je er van bewust waar je mee instemt. Deelname aan fotowedstrijden kan een prijs hebben.

 

Sjors van der Hoeven

Advocaat