Menu

Merkinbreuk, AliExpress en Marktplaats.nl

Online merkinbreuk

Het is niet moeilijk om merkinbreuk te maken. Het lijkt zo mooi: je bestelt voor een paar euro een stel mooie zonnebrillen (of andere mode-accessoire) via AliExpress. De zonnebrillen worden vervolgens door de verkoper vanuit Azië naar je voordeur verscheept. Wat blijkt bij ontvangst: de zonnebrillen zijn voorzien van een Ray-Ban merk! Zonnebrillen van dat merk kosten normaal gezien al snel €150,- of meer per stuk.  Dat is makkelijk bespaard!

Op enig moment  besluit je de zonnebrillen op bijvoorbeeld Marktplaats.nl te koop aan te bieden. Voor een hogere prijs dan waarvoor is ingekocht. De zonnebrillen worden verkocht. Gefeliciteerd: je hebt zojuist merkinbreuk gemaakt.

 

Merkinbreuk

Vaak zijn goedkope mode-accessoires die zijn voorzien van een bekend merk namaakproducten, oftewel replica’s. Zeker als deze producten niet afkomstig zijn van een in de EU gevestigde verkoper moet je hier op beducht zijn. Want door die producten zelf in de Europese Unie in het economisch verkeer te brengen, bega je mogelijk merkinbreuk. En/of modelinbreuk. En/of inbreuk op auteursrecht.

Houders van die rechten zijn daar niet van gediend en doen actief aan opsporing van inbreuken. Een kleine greep uit de bekende merken die worden gemonitord zijn bijvoorbeeld PUMASuperdry, Ajax, UGG, Chanel, Victoria’s Secret, BMW, Ray-Ban, JBL, Panerai, Rolex, Adidas, LOTT.,en Calvin Klein.

Het komt geregeld voor dat mensen na het verkopen van een namaakproducten via bijvoorbeeld Marktplaats.nl een sommatiebrief van de advocaat van de merkhouder ontvangen. En dan zijn de poppen aan het dansen. Je wordt gevraagd om een onthoudingsverklaring te tekenen, om een hoog bedrag -al snel enkele duizenden euro’s- te betalen, om informatie te verstrekken over je in- en verkopen, en om je voorraad inbreukmakende producten (als je die hebt) af te staan aan (de advocaat van) de houder van het merk-, modellen- of auteursrecht. Je moet ook een boete boetebeding accepteren en eventueel door jou gemaakte winst afstaan. Soms wordt er ook nog gevraagd om te tekenen voor geheimhouding.

 

Onthoudingsverklaring ondertekenen? Voorwaarden accepteren?

Vaak is het “voorstel” van de tegenpartij dwingend geformuleerd. Het voorstel is doorgaans erg ongunstig en verstrekkend, zelfs als er sprake is van slechts 1 verkoop.

De soep hoeft wordt evenwel niet altijd zo heet gegeten te worden als deze in de sommatiebrief wordt opgediend. Vaak zijn er argumenten die er voor zorgen dat er niet voldaan hoeft te worden aan alle (neven)vorderingen van de merkhouder. Het verdient daarom altijd aanbeveling om je situatie voor te leggen aan een specialist in het merkenrecht, om te voorkomen dat je je onnodig verbindt aan ongunstige voorwaarden. Want vergis je niet: zodra je een onthoudingsverklaring hebt ondertekend zit je daar doorgaans echt aan vast en dien je deze stipt na te komen. Ook als later blijkt dat je in hebt gestemd met onderdelen waar de tegenpartij helemaal geen recht op had op basis van de wet.

 

Ga niet zelf onderhandelen met advocaat tegenpartij

Niet reageren op zo’n sommatiebrief is geen optie. Je hoofd in het zand steken is geen goede strategie in dit soort zaken. Je loopt dan een groot risico op oplopende kosten.  Ook raad ik iedereen die een sommatiebrief zoals hierboven omschreven ontvangt uitdrukkelijk af om zelf te reageren op die brief, of om zelf te gaan onderhandelen met de advocaat die de sommatiebrief heeft opgesteld. Ik zie dat regelmatig voorbijkomen in zaken die pas in een later stadium bij mij belanden, en moet dan vaststellen dat de rechtspositie van de inbreukmaker is verslechterd ondanks zijn goede bedoelingen. Ook de omstandigheid dat de advocaat van de tegenpartij extra tijd aan het dossier heeft moeten besteden en deze tijd zal doorberekenen aan zijn klant maakt het niet makkelijker om een goede oplossing te kunnen bereiken.

 

Kosten

In veel gevallen kost het inschakelen van een advocaat in dit soort zaken je bijna niets. Indien je inkomen niet te hoog is en er ook geen sprake is van een hoog eigen vermogen, kun je bijvoorbeeld op basis van gefinancierde rechtsbijstand een advocaat inschakelen (voor meer informatie, klik hier). En doorgaans kom je aanmerkelijk beter uit de discussie dan de sommatiebrief doet voorkomen.  Ook kan het zo zijn dat je rechtsbijstandverzekeraar de kosten van een advocaat vergoedt, of kunnen je advocaatkosten, als de tegenpartij geen gelijk heeft, volledig worden verhaald op de tegenpartij.

 

Bel Kompas

Pas op met het verkopen van merkproducten als je er niet zeker van bent dat het een officieel merkproduct is. Indien je toch wordt geconfronteerd met een sommatiebrief waarin je wordt beticht van merkinbreuk, of indien je juist van mening bent dat iemand anders inbreuk maakt op je merkrechten, kan je direct en geheel vrijblijvend contact opnemen met mr. S. (Sjors) van der Hoeven (hoeven@kompas-advocatuur.nl ; 06 82 61 13 60). Sjors is advocaat met uitgebreide ervaring in het merkenrecht en kan je van passend advies en rechtsbijstand voorzien.